Chytré příslušenství k iPhonu

Už jsme si zvykli na to, že chytré telefony nejsou zdaleka jen na telefonování, ale také na mnoho jiných užitečných či zábavných činností. Víte ale, že pomocí iPhonu může i nevidomý uživatel ovládat domácí klimatizaci nebo zavlažování zahrady? Víte, že existují mobilní klávesnice, které lze srolovat do malého hranolu, nebo že vám iPhone může posloužit i jako MIDI syntezátor, na který hrajete na připojených klávesách?

Tyto všestranné možnosti iPhonu dovybaveného nejrůznějším příslušenstvím ukazovali na letošní jarní Agoře již potřetí pánové Marek Salaba a Zdeněk Bajtl. Účastníci jejich workshopů si vždy mohou prohlédnout a přímo v akci vyzkoušet nejrostodivnější mobilní příslušenství, od velmi praktických gagetů až po technické kuriozity a zajímavosti, které ocení jen praví geekové.

Pro všechny, kdo by chtěli načerpat inspiraci, čím vším si mohou dovybavit svého mobilního miláčka, jsme ve spolupráci s Markem Salabou připravili tento přehled vychytávek, které byly na zmíněném workshopu k vidění. Pestrou škálu mobilních doplňků jsme se pokusili rozdělit do několika tematických okruhů. Třeba mezi nimi i vy najdete to, co ke svému iPhonu nutně potřebujete, aniž byste o tom až do dneška věděli...

Napájení, nabíjení

  • Allocacoc PowerCube Rewirable USB
    S moderní technikou stále řešíme nedostatek zásuvek a USB adaptérů pro napájení a nabíjení našich zařízení. Velmi praktickým řešením na doma i na cesty může být tento adaptér obsahující nejen čtyři zásuvky, ale také dva USB konektory. Snadno k němu tedy připojíme jak notebook či reproduktor, tak i mobil, tablet nebo třeba vybitá bezdrátová sluchátka. Zásuvky jsou uspořádané tak, aby si připojené kabely nepřekážely a šly vždy pohodlně zastrčit.

  • USAMS SJ198 3v1
    Když nám na cestách nevystačí kapacita baterie iPhonu, musíme to řešit připojením k powerbance. V tu chvíli ale není příliš praktický standardní Lightning kabel o délce jednoho metru, který nám buď neustále čouhá z kapsy nebo se v batůžku zbytečně láme a ničí. Zde můžete využít kabel USAMS, jehož délka činí pouhých 12 cm. Navíc jej lze použít také jako stojánek pro mobil a též jako stylus.

  • PremiumCord kabel micro USB 2.0 - USB A-B magnetický
    Máte-li jakékoli zařízení, jež se nabíjí přes micro USB konektor, tedy např. téměř jakákoli bezdrátová sluchátka nebo mnohé mobily či tablety se systémem Android, nemusíte s tímto napájecím kabelem řešit neustálé zastrkávání micro USB koncovky do konektoru, což může být otravné, zejména pokud si nepamatujete, kterou stranou tam patří. U tohoto kabelu je totiž malá micro USB koncovka oddělená, takže ji můžete mít v zařízení strčenou permanentně, a zbytek ve chvíli, kdy potřebujete zařízení připojit, k ní zbytek kabelu přichytíte pohodlně magneticky. Kabel potom funguje pro nabíjení i pro přenos dat. Oddělenou koncovku do zařízení lze dokoupit i samostatně, abyste si takto vybavili výce zařízení a k nim používali jen jeden kabel. V nabídce je i varianta USB-C.

Redukce z Lightningu na vše možné

Jelikož zařízení Apple mají jinde nepoužívaný konektor Lightning, musí jejich uživatelé občas řešit, jak k nim připojit cokoli dalšího. Díky mnoha redukcím a adaptérům máme dnes ale poměrně hodně možností.

  • Apple Lightning čtečka SD karet z fotoaparátu
    Do Lightning konektoru připojíte čtečku SD karet s vloženou kartou z fotoaparátu. iPhone či iPad vám ihned nabídne přenesení fotek i videí z SD karty do systémové aplikace Fotky, odkud s fotkami můžete dále pracovat, sdílet je s přáteli nebo je synchronizovat na iCloud.

  • Apple Digitální AV adaptér Lightning
    Pokud byste někdy např. při prohlížení fotek či přehrávání videí rádi sledovali obraz z iPhonu na větší obrazovce, můžete tímto adaptérem připojit iPhone k jakémukoli monitoru nebo televizi s rozhraním HDMI. Adaptér se také může hodit všem, kdo používají iPhone při prezentacích a přednáškách a chtějí ho snadno propojit s projektorem. Kromě přenosu videa a audia umí kabel současně iPhone také napájet.

  • Apple Adaptér VGA/Lightning
    Toto je též adaptér pro připojení monitoru či projektoru k iPhonu s možností současného napájení iPhonu, tentokrát ale s rozhraním VGA.

  • Apple Lightning/USB 3 adaptér fotoaparátu
    Prostřednictvím této redukce získáte u iPadu USB port, ke kterému můžete připojovat různá USB zařízení. Lze takto např. připojit fotoaparát a opět velmi pohodlně importovat obrázky a videa do systémové aplikace fotky. Můžeme ale také připojovat čtečky karet, MIDI zařízení a další.

  • Apple USB Ethernet Adapter
    K výše uvedenému USB adaptéru lze připojit též tuto externí síťovou kartu. Ta má na jedné straně USB konektor a na druhé straně klasickou kostičkovou koncovku RJ 45 pro ethernetový kabel. Tam, kde nemáte možnost wifi nebo jiného dostatečně rychlého připojení k síti, můžete tedy svůj iPhone připojit klasickým kabelem. V systémové aplikaci Nastavení potom přibyde nová položka Ethernet pro nastavení parametrů kabelového připojení.

Vlastní mobilní Wi-Fi hotspot

Od různých redukcí a adaptérů přejdeme k další kategorii a sice k mobilnímu modemu pro připojení k internetu. Jde o krabičku, do které se strčí SIM karta s nějakým datovým tarifem, a krabička okolo sebe vytvoří vaši vlastní Wi-Fi síť, přes kterou si potom k internetu připojíte všechna svá zařízení. V této kategorii máme následujícího jediného zástupce.

  • Vodafone Mobile Wi-Fi R218h
    Jde o mobilní modem od operátora Vodafone, který může fungovat i bez napájení ze sítě, protože má svou baterii. Modem lze ovládat přes mobilní aplikaci Vodafone Mobile Broadband, která je použitelná i s odečítačem VoiceOver.

Reproduktory a sluchátka

V této kategorii uvedeme tipy na dva produkty, které mohou být vhodné pro využití s navigačními aplikacemi, jako je BlindSquare a další. Při práci s těmito aplikacemi řeší zrakově postižení otázku, jak zajistit, aby byl dobře slyšet hlasový výstup navigace, aby ale současně uživatel stále dobře slyšel i veškeré zvuky z okolí, které při chůzi s bílou holí pomáhají při orientaci. V tomto vám mohou pomoci tato zařízení.

  • BEM Wireless Speaker BAND
    Toto je malý Bluetooth reproduktor, který lze páskem připnout k zápěstí podobně jako hodinky. Hlasový výstup BlindSquaru lze potom poslouchat z tohoto repráčku, aniž by uživatel musel mít uši zacpané sluchátky nebo v ruce neustále držet mobil. Reproduktor má na sobě tři tlačítka – zesílit, ztlumit, play/pause. Těmito tlačítky lze BlindSquare též ovládat prostřednictvím tzv. audio menu, takže se při navigaci obejdete opravdu bez neustálého vyndávání iPhonu z kapsy či batůžku.

  • Kostní sluchátka Aftershockz
    Kostní sluchátka jsou druhou možností, jak poslouchat navigaci, aniž by si člověk zacpal uši sluchátky. To proto, že kostní sluchátka se nedávají ani na uši, ani do uší, ale jsou umístěna na kosti před ušními boltci. Zvuk z nich do ucha proniká vibracemi právě přes tuto kost. Uši tedy zůstávají zcela volné pro vnímání i ostatního zvuku z okolí. Zvuk z kostních sluchátek by určitě neuspokojil žádného audiofila, pro kvalitní poslech hudby se tato sluchátka příliš nehodí, nicméně pro poslouchání hlasového výstupu mobilu při navigaci je kvalita zvuku zcela dostatečná, a to je důležité. Mezi výrobci kostních sluchátek je asi nejznámější právě značka Aftershokz, která je v této oblasti stále leaderem.

Klávesnice

Podle průzkumů mezi uživateli odečítačů používá s mobilním zařízením alespoň občas externí klávesnici téměř 70 % uživatelů. To je dáno tím, že psaní pomocí klávesnice na dotykovém displeji je přece jen o poznání méně efektivní než pro vidící, u hardwarové klávesnice se ale rozdíl v rychlosti mezi nevidomými a vidícími stírá. Je tedy důležité vybrat si k mobilu či tabletu vhodnou klávesnici jak z hlediska její velikosti a přenositelnosti, tak i podle komfortu psaní a práce s ní. Zde uvádíme tři modely, které se z běžné nabídky poněkud vymykají, pro některé uživatele ale mohou být zajímavé.

  • LG Rolly 2
    Tato klávesnice je výjímečná svou skladností, protože, jak už její název napovídá, ji lze srolovat do malého hranolu, který se pohodlně vejde kamkoli. Klávesnice se roluje tak, že potom každou ze stěn výsledného úzkého hranolu tvoří jedna z řad kláves. Když se naopak klávesnice rozbalí, sama se zapne a připojí ke spárovanému mobilnímu zařízení.

  • Logitech K375s
    Tato Bluetooth klávesnice je výjímečná tím, že ačkoli funguje s mobily, nejde o mobilní klávesnici, ale o plnohodnotnou velkou klávesnici včetně numerického bloku a funkčních kláves. Pokud byste tedy stáli o univerzální počítačovou klávesnici, kterou lze přes Bluetooth používat bezdrátově jak s počítačem s Windows, tak i s mobilem či tabletem, můžete sáhnout právě po tomto modelu. Ke klávesnici je dokonce přibalen i tzv USB dongle pro rádiové připojení s počítačem, který nemá Bluetooth.

  • Tap Strap Keyboard
    Toto zařízení ani není klávesnicí v běžném smyslu slova. Jedná se ale o nositelné zařízení, kterým lze do mobilu zapisovat text. Jde v podstatě o pět kroužků, které si navléknete na prsty jedné ruky, a těmi potom píšete tak, že jednotlivými prsty nebo jejich kombinacemi ťukáte do jakékoli podložky, na níž máte ruku. Senzory vyhodnotí pohyb vašich prstů, a podle toho jakými prsty jste do podložky klepli, takové písmeno vloží do textu. Klepnutí jednotlivými prsty zapíše samohlásky a, e, i, o, u. Ostatní znaky se zadávají kombinacemi více prstů. Výhodou tohoto způsobu psaní je, že lze psát úplně kdekoli, i tam, kde by pro standardní klávesnici nebyl prostor – když např. sedíte v autobuse, stačí jen klepat prsty do svého kolene. Nevýhoda je také nasnadě – musíte se naučit kombinace prstů pro všechny možné znaky a psaní rozumnou rychlostí vyžaduje i nezanedbatelný trénink. Zařízení umožňuje i vytvoření vlastních prstových kombinací, tedy i případné varianty s podporou jiného jazyka než angličtiny. Pro Tap Strap existuje více mobilních aplikací, takže zařízení se dá využít kromě psaní i např. k některým hrám.

Od klávesnic ke klávesám

Nyní přejdeme ke klávesám jakožto hudebnímu nástroji. Přes Bluetooth lze totiž k iPhonu či iPadu připojit různé MIDI klávesy, které se potom dají používat s různými hudebními aplikacemi. Asi nejzákladnější z takových hudebních aplikací je Garage Band, který je přímo součástí systému iOS a je dobře přístupný i s odečítačem VoiceOver. Klávesy mohou fungovat jen jako vstupní zařízení, o samotnou syntézu MIDI nástrojů se postará iPhone a příslušná hudební aplikace. I tak jsou u kláves důležité různé parametry, jako je velikost jednotlivých kláves (zda jsou zmenšené , nebo v plné velikosti), dále rozsah kláves (kolik oktáv obsahují) a také, zda respektují dynamiku hraní, nebo hrají stále stejně silně. Zde je zástupce cenově dostupných kláves, který může posloužit k jednoduchému hraní a vyzkoušení si, jak takové MIDI klávesy s iPhonem fungují.

  • IK Multimedia iRig Keys Mini
    Tento MIDI controller obsahuje 25 kláves, a má tak rozsah dvou oktáv. Je tedy poměrně malý a mobilní. To je vykoupeno tím, že dvě oktávy nejsou opravdu mnoho, nicméně klávesy obsahují tlačítka pro přepnutí na další oktávy. Klávesy lze příslušnými kabely připojit nejen k zařízením Apple, ale i k zařízením se systémy Android a Windows.

Chytré vybavení do domácnosti

Náš výčet chytrých nástrojů a hraček, které jsou ovladatelné z mobilu uzavřeme několika zařízeními, která se mohou uplatnit v domácnosti.

  • Eve-Smoke
    Toto je detektor kouře, kterým můžete zabezpečit svůj domov proti požáru. Zařízení potom komunikuje s iPhonem prostřednictvím standardu HomeKit a také přes svou vlastní aplikaci, která je plně ovladatelná i s odečítačem VoiceOver. Případný požár hlásí jednak přímo na místě houkajícím alarmem, a jednak také notifikací v mobilu, takže se o události dozvíte, i když nejste doma, a můžete na ni co nejrychleji zareagovat.

  • Chytré tlačítko Flic
    Toto tlačítko si doma můžete kamkoli položit či nalepit a ovládat jím kdeco všechno ve svém domově. Tlačítko má tři programovatelné příkazy: jeden stisk, dva stisky a dlouhý stisk. Tlačítko komunikuje s vaším mobilem, ve kterém můžete jednotlivým příkazům přiřadit jednu z několika set funkcí. Může se hodit např. příkaz pro pozastavení či spuštění přehrávače, pro „prozvonění“ iPhonu, abyste jej našli apod.. Možnosti chytrých tlačítek se dramaticky rozšíří, když je propojíte s hubem Flic, který byl pro ně vyvinut. Hub totiž umí komunikovat s dalšími přístroji v domácnosti. Zajímavou vlastností hubu je, že dokáže simulovat jakékoli příkazy z běžných infračervených dálkových ovladačů k televizi, zvukové aparatuře, klimatizaci či čemukoli jinému. Tlačítka Flic tedy potom můžete nastavit tak, aby vydávala příkazy i těmto zařízením, která původně vůbec nebyla „chytrá“. Když např. budete potřebovat spustit přehrávání své staré hi-fi věže, nebudete řešit, kam vám zrovna děti zašantročily ovladač, protože bude stačit stisknout vaše chytré tlačítko, a věž začne hrát.

  • Orbit Glasses
    Když jsme zmínili „prozvonění“ ztraceného mobilu z jiného zařízení, uveďme, že jednoduchých maličkostí pro prozvonění čehokoli ztraceného existuje daleko více. Mezi nimi vyniká opravdu malými rozměry Orbit Glasses, Ten se magneticky přichytí na vnitřní stranu obruby brýlí a když potom nevíte, kde jste své brýle zanechali, můžete je prozvonit ze svého mobilu, který je s Orbitem propojen přes Bluetooth.

  • MiPow Playbulb Candle
    Abychom demonstrovali, že označením „chytré“ nebo „smart“ se v dnešní době honosí opravdu kdeco, nechali jsme si na závěr našich tipů chytrou svíčku. I ta je přes Bluetooth propojitelná s mobilními zařízeními se systémy iOS a Android. Z její mobilní aplikace je potom možné svíčku rozsvítit či zhasnout, nastavovat barvu světla a další efekty, sdružovat více svíček do skupin a nakonec lze svíčku i zhasnout běžným sfouknutím.

Závěr

Snad jste díky těmto tipům na všemožné příslušenství k mobilům a tabletům narazili na něco nového, co by se vám hodilo. Pokud už používáte různé jiné gagety, vychytávky a chytrá zařízení, které mají přístupné aplikace a jsou ovladatelné i bez zraku, napište do Téčka a podělte se o své zkušenosti. Rádi potom vaše tipy zveřejníme.

Poděkování

Internetovému obchodu Alza děkujeme za zapůjčení detektoru kouře Eve-Smoke. Díky tomu jsme mohli otestovat přístupnost tohoto zařízení a obslužné aplikace a kolegové je též mohli prakticky ukázat na workshopu Agory.

Autor: Jan Šnyrych

Štítky