Cash Reader – rychlé rozpoznávání bankovek pomocí mobilu

V Téčku jsme už několikrát zmiňovali nejrůznější mobilní aplikace, které dokáží rozpoznávat bankovky snímané kamerou telefonu, naposledy např. Seeing Ai od Microsoftu. Bohužel, společným jmenovatelem všech těchto aplikací je fakt, že nepodporují rozpoznávání českých korun. Náš trh je pro tvůrce těchto aplikací natolik malý, že se jim do něj nevyplatí investovat. O to příjemnější je zpráva, že se v dubnu v App Storu pod názvem Cash Reader objevila zcela nová aplikace pro rozpoznávání bankovek přímo od českého autora, a tedy i s možností rozpoznávat české koruny.

Proč specializovanou aplikaci na bankovky?

Než si Cash Reader podrobně představíme, stojí za to nejprve si říci, proč vlastně používat specializovanou aplikaci pro čtení hodnoty bankovek, když už máme několik obecných aplikací na rozpoznávání libovolných předmětů, které samozřejmě umí rozpoznat i vyfocené bankovky. Jednoduše řečeno, základní rozdíl spočívá v tom, že práce se specializovanou aplikací je mnohonásobně rychlejší. Obecné aplikace pro rozpoznávání fungují tak, že předmět vyfotíme, fotka se odešle ke zpracování na nějaký internetový server, ten rozpozná obsah obrázku a zpět do mobilu odešle textový popisek. To vše může trvat řádově desítky sekund. Oproti tomu aplikace specializovaná jen na čtení bankovek permanentně vyhodnocuje obraz z kamery a jakmile se v záběru objeví bankovka, mobil ve zlomku sekundy zareaguje a ohlásí její hodnotu. Obraz se zpracovává v reálném čase a bez nutnosti připojení k internetu. Setřídění peněz v peněžence by nám tedy s obecnou rozpoznávací aplikací trvalo řádově minuty, oproti tomu se specializovanou aplikací budeme hotovi za pár sekund. Podívejme se tedy, jak na to s Cash Readerem.

Instalace Cash Readeru

Cash Reader stáhneme a nainstalujeme standardním způsobem z App Storu. Aplikace je zde k dispozici zdarma, jde ale o demo verzi, ve které můžeme rozpoznávat jen dvě nejnižší hodnoty bankovek dané měny – v případě českých korun tedy stovku a dvoustovku. Při pokusu o rozpoznání vyšších hodnot se ozve pouze hlášení „bankovka pouze v plné verzi“. Na plnou placenou verzi je možné později přejít nákupem přímo z aplikace.

Při prvním spuštění Cash Readeru se zobrazí krátký průvodce nastavením. Nejprve budeme dotázáni na povolení přístupu ke kameře, což je samozřejmě nutná podmínka pro využívání aplikace. Dále si vybereme, zda chceme rozpoznávat pouze české koruny, nebo i jiné měny – k dispozici jsou ještě americké dolary a eura. (Podle autora aplikace budou brzy přibývat i další měny.) Poté si Cash Reader stáhne data pro příslušné měny.

Na následující obrazovce nám bude nabídnuto zakoupení plné verze. Pokud zde poklepeme na tlačítko Získat plnou verzi, budou nám nabídnuty následující možnosti:

  • Zakoupení doživotní licence, která stojí 449 Kč.
  • Objednání měsíčního předplatného. Po zvolení této možnosti bude aplikace fungovat na zkoušku jeden měsíc zdarma, a poté vám bude každý další měsíc účtována částka 39 Kč.
  • Objednání ročního předplatného. I zde bude aplikace na zkoušku fungovat měsíc zdarma, a potom vám bude účtováno 249 Kč ročně, což samozřejmě vyjde levněji než součet dvanácti měsíčních předplatných.

Pokud nyní nezvolíte žádnou možnost nákupu plné verze, lze to učinit kdykoli později z hlavní obrazovky aplikace.

Poslední obrazovkou úvodního průvodce je odsouhlasení podmínek používání aplikace. Podmínky uvádějí samozřejmou věc, a sice že Cash Reader nedokáže rozpoznávat padělky, a dále se též zříkají odpovědnosti za chybné rozpoznání bankovek. Je však pravdou, že během testování se přesnost rozpoznávání jevila natolik dobře, že lze snad říci, že tento způsob rozpoznávání není o nic méně přesný než jakékoli jiné možnosti.

Používání Cash Readeru

Při každém příštím spuštění aplikace se již rovnou zobrazí její hlavní obrazovka. V jejím horním řádku je uvedeno, jaká měna je právě rozpoznávána, a tuto informaci ohlásí také VoiceOver. A potom už stačí jen namířit kameru na jakoukoli bankovku a téměř okamžitě nám bude sdělena její hodnota.

Při rozpoznávání není třeba nějak pečlivě dbát na to, jak bankovku před kamerou držíme. Cash Reader bankovky rozpoznává, ať už je kamera blízko bankovky (okolo 10 cm) nebo i dále (přes půl metru). Je též jedno, zda kameře ukazujeme rub či líc bankovky a nevadí, když je bankovka nějak ohnutá nebo není vidět v záběru kamery celá. Vše tedy funguje velmi rychle a bezproblémově.

Zajímavostí je, že Cash Reader uzpůsobuje sdělování hodnoty bankovek v závislosti na tom, zda máme nebo nemáme zapnutý tichý režim iPhonu. Pokud tichý režim není aktivní, čte hodnoty bankovek hlasový výstup, který je nezávislý na VoiceOveru. V tichém režimu je hodnota bankovky naznačována sérií krátkých a dlouhých vibrací. Uživatel se ale nejprve musí naučit, jakou posloupností vibrací jsou jednotlivé hodnoty hlášeny. Bez ohledu na nastavení tichého režimu je rozpoznaná hodnota vždy také zobrazena velkým písmem uprostřed obrazovky.

Nastavení Cash Readeru

Na hlavní obrazovce programu je kromě informace o aktuálně rozpoznávané měně a případného tlačítka pro zakoupení plné verze aplikace jediným ovládacím prvkem tlačítko Nastavení ve spodní části obrazovky. Tímto tlačítkem otevřeme obrazovku s volbami aplikace.

První možností, na kterou zde narazíme, je volba rozpoznávaných měn. Můžeme si vybrat, zda Cash Reader rozpoznává české koruny, americké dolary, eura nebo všechny tyto měny najednou. Pokud máme nastavené pouze rozpoznávání korun, jsou bankovky ohlašovány slovy jako „stovka“, „pětistovka“ apod. Když ale nastavíme rozpoznávání všech měn, hlášení se náležitě upraví, abychom vždy věděli, o jakou měnu jde, a Cash Reader potom způsobně říká „pět set českých korun“.

Na obrazovce Nastavení je ještě několik dalších voleb, kterými můžeme např. měnit nastavení vibrací, přisvícení pomocí diody u kamery či pípání, abychom věděli, že je aplikace aktivní. Všechny volby jsou zde srozumitelně popsány.

O autorovi Cash Readeru

Aplikaci Cash Reader vyvíjí nezávislý vývojář aplikací pro iOS Tomáš Jelínek, který jinak programuje aplikace pro nejrůznější startupy. Jeho zatím asi největším počinem je aplikace Cool Ticket, která se používá pro elektronické vstupenky v některých multikinech či na festivalech. Tomáš asi před třemi lety konzultoval možnosti lepšího zpřístupnění svých aplikací se svým nevidomým známým, a ten ho přivedl na myšlenku vyvinout aplikaci na rozpoznávání bankovek, kterou čeští nevidomí postrádají. K dalšímu vývoji Tomáš říká toto:

„Já se dlouhodobě zajímám o projekty na rozpoznávání objektů v obraze, kdysi na škole jsem o tom dokonce dělal diplomovou práci, a tak mi to přišlo jako zajímavé téma.

V té době ale mobily nebyly moc výkonné. Ačkoli jsem relativně brzy měl udělaný první prototyp, se kterým byl už můj známý i docela spokojený, věděl jsem, že ta aplikace není v produkční kvalitě, abych si mohl dovolit ji pustit mezi lidi. Tenkrát byl velký problém rozpoznávat při špatném osvětlení a aplikace byla velmi pomalá.

Zhruba každý rok jsem se k tomu projektu vrátil a zkoumal, jestli už existuje nějaká lepší technologie, kterou bych mohl použít, a až koncem roku 2017 jsem se dostal k výborné neuronové síti pro mobilní telefony, kterou se mi povedlo přeučit pro rozpoznávání bankovek. Od té doby jsem se věnoval tomu, abych rozpoznávání zdokonalil a vybudoval kolem toho snadno použitelnou aplikaci.

Aplikaci jsem pojmenoval Cash Reader, protože ji od začátku připravuji k tomu, aby tam bylo velké množství různých světových měn a byla užitečná nejen uživatelům v Česku. V posledních týdnech jsem aplikaci ladil na základě zpětné vazby od mnoha uživatelů, kteří mi ji pomáhali testovat. Moc si vážím jejich času a připomínek, které Cash Reader, věřím, už v první verzi posunuly na velmi použitelnou aplikaci, a mám spoustu plánů do dalších verzí.“

Závěr

Za Téčko mohu potvrdit, že aplikace Cash Reader je opravdu to, co tady doposud zrakově postiženým uživatelům iPhonů chybělo, a že hned v první verzi je to skutečně dobře použitelný nástroj. Podle Tomáše Jelínka nezůstanou zkrátka ani uživatelé mobilů se systémem Android. Verze Cash Readeru pro tento systém by už v květnu měla být dostupná za obdobných podmínek jako verze pro iOS.

Cash Reader patří spíše k dražším mobilním aplikacím. Je to ale jediný nástroj svého druhu pro rozpoznávání českých korun a pracuje se s ním velmi dobře. Pokud jste tedy podobnou aplikaci dosud marně hledali, je tu pro vás konečně dobré řešení.

Autor: Jan Šnyrych

Další zdroje informací

Štítky