Téčko Plus 23: Služba Přestupuj, novinky v BlindShellu a Androidu a také ozvučená powerbanka

Ve čtvrtek 26. 1. 2023 se na sociální síti Clubhouse, v klubu Potměchuť, uskutečnilo třiadvacáté setkání příznivců moderních informačních technologií. V tomto článku vám přinášíme souhrn hlavních témat v tomto vydání probíraných, podrobnější informace se jako obvykle dozvíte v Podcastu (MP3) z tohoto setkání. Přehled minulých vysílání najdete na stránce Téčka Plus.

Oznámení a tipy

  • Od ledna letošního roku budou kromě klasických setkání Téčka plus každý druhý čtvrtek v měsíci ve večerních hodinách probíhat neformální setkání na síti Clubhouse. Při těchto setkáních, obecně nazvaných Teepee budete mít možnost neformálně podiskutovat o aktuálních tématech z námi sledované oblasti, podělit se s ostatními o své zkušenosti či naopak nové zkušenosti a poznatky získat.
  • Od ledna 2023 budou v časopise Téčko působit dva noví redaktoři, konkrétně Jakub blažek a Benjamin Levíček.

Hlavní témata třiadvacátého vysílání

  • V naší nové rubrice Loby, ve které vám budeme představovat něčím pozoruhodné osoby ze světa asistivních technologií nám Benjamin Levíček zprostředkoval svou uživatelskou zkušenost s aplikací Seeing assistant move
  • V rubrice Rokování aneb do roka a do dne nám Zdeněk Bajtl obecně představil fungování nové služby Přestupuj a následně v praktické ukázce demonstroval její implementaci v aplikaci CGTransit.
  • V samostatném příspěvku nám Michal Jelínek představil novinky napříč operačním systémem Android vybavenými mobilními zařízeními, novými aplikacemi v telefonech BlindShell počínaje a vylepšeními odečítače obrazovky TalkBack konče. V závěru tohoto příspěvku došlo i na popis nové verze mobilního telefonu smartVision od francouzské společnosti Kapsis.
  • V rubrice Hodinky nebo holínky Marek Salaba posluchačům osvětlil rozdíly mezi běžnou a přístupnou powerbankou, svůj příspěvek následně doplnil i praktickou ukázkou na českém trhu nově prodávané přístupné powerbanky Energrid VS810PD.
  • V samotném závěru tohoto vydání Honza Šnyrych shrnul slevy a zvýhodnění, nabízené tuzemskými mobilními operátory držitelům průkazů ZTP a ZTP/P.

Závěr

Jestliže vás kterékoliv ze zde zmíněných témat zaujalo, více informací o něm se dozvíte ve našem zvukovém podcastu (MP3).

Na setkání s vámi při příštím vysílání se těší
Realizační tým Téčka Plus

Štítky